CO2 compenseren VS reduceren
CO2 compenseren
CO2 reduceren!
Er gebeurt (gelukkig) veel rondom vermindering van CO2, maar met welk motief? Met een wetgeving tegen greenwashing in de maak is er een schifting gaande in hoe bedrijven CO2 tegen gaan. De CO2 neutrale claims vliegen ons om de oren de afgelopen jaren, maar zijn vaak gedreven door het afkopen van dubieuze compensatieprojecten. Onder andere het regenwoud-compensatieprogramma Verra is zo al aan het licht gekomen als fraudeur.
Voorbeelden met voordeel
Goed nieuws is dus dat er, in plaats van compensatie, steeds vaker voor reductie wordt gekozen. Voorkomen is beter dan genezen, en de mogelijkheden tot reductie liggen vaak voor het grijpen. Zo zien we de afgelopen jaren mede door de toename van energiekosten een grote vlucht in de vraag naar zonnepanelen. Met een terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar een no-brainer voor een ieder met een zakcentje, en een degelijk dak. Een ander mooi voorbeeld is TL-verlichting: een productiebedrijf van 2.200 m2 met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 18.000 kWh vervangt de TL-verlichting door hoogfrequente TL-buizen. Dit levert een besparing op van 8.000 kWh. De besparing van €800,- per jaar levert een terugverdientijd op van 4 jaar.
Verder zijn er vele subsidies in het leven geroepen voor groene investeringen, zowel voor bedrijven als particulieren.
Naast het feit dat CO2 reduceren prima gepaard gaat met een financiële besparing, biedt een reductiebeleid ook andere voordelen. Intern biedt het bewustwording in een organisatie, en zet je als bedrijf de toon. Naar de buitenwereld toe draagt een doordacht, transparant klimaatbeleid ook bij aan het maatschappelijke aanzien van een organisatie. Greenwashing is binnenkort illegaal, maar wordt vandaag de dag al afgestraft door de publieke opinie. Des te belangrijker om te zorgen voor een beleid met effect, en zonder schijn.
CarbonScore ondersteunt bedrijven bij het in kaart brengen van CO2-uitstoot, maar ook met reduceren.