De groene revolutie: Innovaties in biobased bouwen en CO2 opslag

Duurzaam bouwen

De bouwsector staat aan de vooravond van een groene revolutie, waarbij biobased materialen en innovatieve CO2-opslagmethoden steeds meer terrein winnen. Hoewel biobased bouwen nog in de kinderschoenen staat, worden de voordelen steeds duidelijker, en begint de industrie langzaam maar zeker het gebruik van biobased materialen te omarmen.

Groeiende belangstelling

In de bouwsector is er een groeiende belangstelling voor deze duurzame bouwmethoden, die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Een goede indicator van de groeiende belangstelling zijn de 125 marktpartijen die het Paris Proof commitment van DGBC (Dutch Green Building Council) hebben getekend. Deze commitment heeft de ambitieuze doelstelling om het energieverbruik van de gebouwde omgeving met twee derde verlagen. En daarmee de bijbehorende CO2-emissies terug te brengen. Meer lezen over het Paris Proof Commitment.

Biobased bouwen

Biobased bouwen, waarbij materialen van biologische oorsprong worden gebruikt zoals hout, hennep en stro, hebben een aanzienlijk lagere Co2-impact dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Vanwege de biologische aard zijn de materialen CO2 negatief. Volgens Climate Cleanup kunnen biobased materialen CO2 vastleggen, waardoor ze niet alleen minder CO2 uitstoten tijdens hun productie, maar ook CO2 opslaan in de gebruikte materialen.

Beloning van CO2 opslag

CO2-opslag in vastgoedprojecten biedt aanzienlijke economische voordelen. Volgens de Climate Cleanup Starter’s Guide kunnen projectontwikkelaars profiteren van subsidies en belastingvoordelen door het gebruik van bouwmaterialen die CO2 opslaan. Voorbeelden hiervan zijn hout en biobased producten. Deze financiële prikkels maken duurzame bouw niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch aantrekkelijk, waardoor de initiële investeringskosten worden verlaagd en de marktwaarde van groene gebouwen stijgt. Meer lezen over  CO2-opslag.

Recente artikelen

De ESG achter de Ecovadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst ESG, oftewel Environmental, Social, Governance, is een cruciale maatstaf voor de…
Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst

Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst naar de leveranciers

Als internationale onderneming neemt Lidl dagelijks verantwoordelijkheid en is continu toegewijd aan zowel mensen als milieu.…
De 5 stappen van SBTi

De 5 stappen van de SBTi

De 5 stappen van de SBTi Steeds meer bedrijven committeren zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.…