De EUDR-ontbossingsverordening

Nieuwe wetgevingen, Nieuws

De EUDR-ontbossingsverordening (European Union Deforestation Regulation) is een belangrijke maatregel van de Europese Unie om de invloed van Europese consumptie op wereldwijde ontbossing te beperken. Deze verordening, aangenomen in december 2022, stelt bedrijven verantwoordelijk om aan te tonen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Dit geldt zowel voor legale als illegale ontbossing, volgens de nationale wetgeving van herkomstlanden.

Wat houdt de EUDR-ontbossingsverordening in?
  1. Ontbossing tegengaan: De verordening probeert de productie van goederen die ontbossing veroorzaken te beperken, vooral die bedoeld voor de Europese markt.
  2. Verantwoordelijke toeleveringsketens: Bedrijven die bepaalde grondstoffen (soja, palmolie, cacao, koffie, hout, rubber) of afgeleide producten (leer, chocolade, meubels) verkopen, moeten bewijzen dat deze niet zijn geproduceerd op gronden die na 31 december 2020 zijn ontbost.
  3. Traceerbaarheid en due diligence: Organisaties zijn verplicht om hun toeleveringsketen zorgvuldig te monitoren. Ze voeren “due diligence” uit door risicoanalyses te doen en bewijs te leveren van de herkomst van hun producten.
  4. Monitoring en sancties: Lidstaten zullen streng toezicht houden. Bedrijven die de regels overtreden, krijgen hoge boetes of kunnen worden geblokkeerd op de Europese markEUDR-ontbossingsverordering-CarbonScore
Waarom is de verordening belangrijk?
  • Ontbossing wereldwijd verminderen: De verordening speelt een grote rol in de aanpak van klimaatverandering door ontbossing te beperken. Ontbossing veroorzaakt immers ongeveer 10% van de wereldwijde CO₂-uitstoot.
  • Bescherming van biodiversiteit: Het behoud van bossen is cruciaal voor de bescherming van biodiversiteit en ecosystemen.
  • Versterken van consumentenvertrouwen: Door te waarborgen dat producten in de EU geen ontbossing ondersteunen, kunnen consumenten duurzame keuzes maken.
Wat moeten organisaties doen vóór 30 december 2024?
  1. Due diligence-rapportages: Organisaties moeten hun toeleveringsketen grondig analyseren. Ze tonen aan dat hun producten vrij zijn van ontbossing, ondersteund door satellietgegevens, geolocatie-informatie en leveranciersdocumentatie.
  2. Zorgen voor traceerbaarheid: Bedrijven moeten de herkomst van hun producten traceren tot op het perceel of plantage niveau. Ze moeten bewijzen dat er sinds 31 december 2020 geen ontbossing heeft plaatsgevonden.
  3. Registratie bij autoriteiten: Bedrijven registreren zich bij de bevoegde autoriteiten en dienen mogelijk hun due diligence-rapporten in.
  4. Ontwikkelen van een risicobeheersplan: Bedrijven die risico’s ontdekken, moeten een plan opstellen om deze aan te pakken en de import van ontbossingsgerelateerde producten te voorkomen.

Als bedrijven deze stappen niet volgen, riskeren ze sancties zoals boetes of productblokkades in de EU.

Kortom, de EUDR-verordening vraagt om strikte controle van de toeleveringsketen, zodat bedrijven voor december 2024 garanderen dat hun producten geen bijdrage leveren aan ontbossing.

Begint deze deadline voor uw organisatie ook te dringen? De adviseurs van Carbonscore begeleiden uw organisatie naar een passende invulling van de EUDR-ontbossingsverordening.

Lees ook onze blog over ‘De nieuwe ontbossingswet-en CSRD zorgen’.

Recente artikelen

De ESG achter de Ecovadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst

De ESG achter de EcoVadis-vragenlijst ESG, oftewel Environmental, Social, Governance, is een cruciale maatstaf voor de…
Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst

Lidl verstuurd EcoVadis-vragenlijst naar de leveranciers

Als internationale onderneming neemt Lidl dagelijks verantwoordelijkheid en is continu toegewijd aan zowel mensen als milieu.…
De 5 stappen van SBTi

De 5 stappen van de SBTi

De 5 stappen van de SBTi Steeds meer bedrijven committeren zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.…