De kosten van SBTi

Nieuws

De Science Based Targets Initiative (SBTi) is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt om wetenschappelijk onderbouwde emissiereductiedoelstellinegn vast te stellen. Het belangrijkste doel van de SBTi is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius, zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs.

SBTi biedt begeleiding, hulpmiddelen en onafhankelijke validatie van klimaatdoelen die bedrijven stellen. Door deze doelen wetenschappelijk te onderbouwen, zorgt SBTi ervoor dat de inspanningen van bedrijven om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen in lijn zijn met wat de wetenschap aangeeft als noodzakelijk om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

In het artikel van 21 juni (link) en op de services pagina is de SBTi uitgebreid uitgelegd. In deze stukken is de relevantie van de SBTi en de werkwijze van de SBTi uitgelegd. Nu reist de volgende vraag “Hoeveel kost het om SBTi-targets te bepalen”, deze vraag is terecht want niets is gratis. Hoewel de SBTi een non-profitorganisatie is rekenen ze voor de beoordeling van emissiereductiedoelstellingen wel kosten. Enkel verschillen de tarieven die de SBTi rekent aan de bedrijven.

Verschillende diensten

De SBTi hanteert 6 standaarddiensten. Allereerst is er de Near-term science-based target submission, bij deze inzending beoordeeld de SBTi de eerste inzending van emissiereductiedoelstellingen van een organisatie. Het is belangrijk om te weten dat deze doelstellingen niet naar een Net-zero toe werken, maar vooral gericht zijn op het verlagen van emissies in algemene zin. Deze doelen worden door de SBTi beoordeeld in 30 werkdagen. De kosten van deze dienst bedraagt 11.000 USD.

De tweede dienst is de Net-zero Target Submission, bij deze inzending worden doelstellingen beoordeeld die in een periode van 5-10 jaar tot een net-zero resultaat leiden. Deze doelstellingen kunnen pas bepaald worden als een organisatie eerst de Near-term science-based target submission heeft ingediend. De beoordeling van deze net-zero target submission neemt volgens de SBTi  60 werkdagen in beslag om dat zowel de oorspronkelijke emissiereductiedoelen als de net-zero doelen beoordeeld worden. De kosten van deze dienst bedraagt 11.000 USD.

De derde dienst is de Near-term/ net-zero updates science-based target submission, bij deze dienst kan een organisatie haar emissiereductiedoelen en de net-zero doelen updaten. De SBTi beoordeeld dan nogmaals de doelen en geeft vervolgens opnieuw een validatie van de gestelde doelen. Deze controle neemt 30 werkdagen in beslag en kost minder dan de oorspronkelijke validatie, de update van de SBTi-targets kost 5.500 USD.

De vierde dienst van de SBTi is de FLAG-target submission, bij deze aanvullende dienst worden FLAG (Forestry, Land and Agriculture) doelen beoordeeld. De FLAG-doelen zijn voor de bosbouw, land en agrarische sectoren verplicht. Deze doelen kunnen niet afzonderlijk beoordeeld en opgesteld worden maar moeten aanvullend zijn aan de near-target/ net-zero doelen. Deze doelen worden in een periode van 60 werkdagen beoordeeld door de SBTi en kosten 8.500 USD.

De vijfde dienst is een FLAG-update, deze update is vergelijkbaar met de near-term/ net-zero updates van de SBTi. Deze dienst wordt in een periode van 60 werkdagen beoordeeld en de kosten van 4.250 USD.

De zesde dienst is de Financial institustion target submission, deze dienst is uitsluitend voor financiele instituten. Voor informatie over de doelen die financiele instituten kunnen stellen wordt er verwezen naar de SBTi Financial Institutions sector specific webpage. Deze dienst wordt beoordeeld in 60 werkdagen en de kosten bedragen 16.750 USD

Deze prijzen staan overigens niet voor elke organisatie vast, zo zijn er verschillende kortingen te krijgen op de prijzen van de SBTi. Er zijn twee kortingspercentages te verkrijgen, allereerst 50% voor organisaties die tussen de 250 miljoen en 999 miljoen omzet draaien. Ten tweede is er voor organisaties die onder de 250 miljoen omzet draaien 85% korting. Voor organisaties die vallen onder een SME (Small and Medium-sized Enterprises) organisatie is er ook 85% korting wanneer zij onder de 10 miljoen omzet draaien.

Naast de percentuele kortingen zijn er voor SME (Small and Medium-sized Enterprises) ook speciale aanbiedingen. De aanbiedingen zijn voor de Near-term science-based target submission en voor de net-zero target submission. Van beide beoordelingen zijn de kosten verlaagd van 11.000 USD naar 1.250 USD. De SBTi komt hiermee de kleine en middelgrote organisaties tegemoet

Meer weten over de SBTi, bekijk de volgende artikelen:

– Wat is SBTi

– Meer weten over de kosten van SBTi diensten

Recente artikelen

Duurzaamheid in Rotterdam

Duurzaamheid in Rotterdam

Duurzaamheid in Rotterdam: een frisse start met burgemeester Schouten en innovatieve projecten Gisteren op de ‘Dag…
EUDR uitgesteld

EUDR Uitgesteld

Wanneer de Europese Commissie het voorstel goedkeurt, wordt de EUDR uitgesteld. De Europese Commissie kan de implementatie…